Ministerul Mediului a prevăzut, în prima versiune a Planului Național de Gestionare a Deșeurilor (PNGD), că cele aproximativ 60.000 tone de deşeu rezidual generat anual pe raza judeţului Sibiu vor trebui transportate mai întâi până la Galda de Jos, jud. Alba, la 95 de km distanță. Acolo urmează a fi trecute printr-o stație de tratare, iar ceea ce rămâne va fi adus pentru depozitare la rampa din Cristian, jud. Sibiu.

Textul integral al PNGD poate fi consultat pe sit-ul Ministerului Mediului.

Consiliul Județean Sibiu și ADI ECO Sibiu au atenționat deja ministerul că acest plan generează cheltuieli suplimentare de 1,7 mil. de euro anual, cheltuieli care ar trebui acoperite de sibieni, prin creşterea taxei de salubrizare.

De asemenea, cele două entități au lansat o petiție, prin care solicită modificarea primei versiuni a PNGD, astfel încât deșeurile reziduale generate pe raza județului Sibiu să poată fi tratate pe teritoriul județului Sibiu. PNGD se află în dezbatere publică până la 1 octombrie 2017 și mai poate suferi modificări. Acesta va fi aprobat până la finalul acestui an prin Hotărâre de Guvern.

„Pentru a convinge Ministerul Mediului să schimbe această prevedere fac un apel la toți sibienii, pentru că este o problemă care ne va afecta pe toți, indiferent de culoarea politică. Invit colegii de la PSD, ce fac parte din alianța aflată la guvernare, să semneze și să sprijine acest demers în favoarea județului Sibiu, pentru a evita costuri exorbitante pentru cetățeni, dar și impactul negativ asupra mediului”, a declarat Daniela Cîmpean, Președintele CJ Sibiu.

De ce este important?

„Dacă se aprobă în forma actuală, nicio investiție publică sau privată pentru tratarea deșeurilor în județul Sibiu nu va primi acord de mediu și nu se vor putea implementa soluții alternative transportării deșeurilor la Alba, întrucât toate deciziile legate de gestionarea deșeurilor la nivel judeţean se vor lua de către autoritatea de mediu cu respectarea strictă a planurilor naționale aprobate.

Soluția actuală propusă de PNGD obligă județul Sibiu la costuri suplimentare constând în construirea cel puţin a unei stații de transfer, achiziţia unor autospeciale de mare tonaj, cu transferul efectiv al deşeurilor în județul vecin, cu operaţiunile de tratare mecanico-biologică a deşeurilor în județul Alba și transportarea materialului rezultat în urma tratării înapoi la Sibiu.
Județul Sibiu este unul dintre puținele județe din țară în care proiectele europene care au introdus sistemul de management integrat al deșeurilor au început să dea rezultate. Investițiile în noul sistemul integrat de colectare selectivă a deșeurilor s-au finalizat și funcționează. E important ca PNGD să permită în următorii ani dezvoltarea acestui sistem, nu să vină cu restricții care încalcă principiile europene în gestionarea deșeurilor, cum ar fi principiul proximității”, se anunță în textul petiției.

Poți semna petiția aici.

Sursă cover foto: Turnul Sfatului